Oudere werknemers: betrokken, loyaal en bevlogen

In Kasteel De Hooge Vuursche organiseerden we 4 april jongstleden een seminar over de toekomst van gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. In de zaal: meer dan honderd HR en health-managers van uiteenlopende bedrijven. Erna Meijer was erbij en zag hoe Jaap Paauwe, hoogleraar aan de Tilburg University, een lans brak voor de inzet van oudere werknemers.

Het seminar van vandaag gaat over inzetbaarheid van medewerkers. Maar waarom is dat zo belangrijk? Machines en technologie maken anno 2017 toch het verschil? Een misverstand, zegt Paauwe bij de start van zijn keynote. Op het witte scherm zien we een plaatje van de Volvo Ocean Race-boot van team Brunel. Een goed voorbeeld van een High Performance organisatie, volgens Paauwe. Alle boten in de Volvo Ocean Race zijn identiek. Maar toch is er een winnaar. De doorslaggevende factor: mensen.

Vergrijzing

Ondanks alle technologische vooruitgang maken mensen anno 2017 nog altijd het verschil

De toon is gezet. Mensen maken het verschil. En de inzetbaarheid van die mensen gaat Paauwe aan het hart. Nu de vergrijzing in Nederland is ingezet, is het voor veel werkgevers een uitdaging om oudere medewerkers aan het werk te houden en daarmee de organisatie draaiende te houden.

Voor mijn werk bij Willis Towers Watson kom ik bij veel werkgevers over de vloer. Ik zie veel productieomgevingen, zoals fabrieken en logistieke centra. Al die bedrijven zie je momenteel worstelen met de toenemende gemiddelde leeftijd van het medewerkersbestand. Met de bijbehorende chronische en fysieke klachten. Hoe ga je daarmee om?

Vroeger was alles beter

De vooroordelen over oudere werknemers kennen we allemaal. Oudere werknemers zouden teveel praten, zijn vaker ziek, bang voor innovatie, willen veel vrije tijd, vinden dat vroeger alles beter was, en ga zo maar door. Onderzoek van Paauwe aan de Universiteit van Tilburg laat gelukkig een genuanceerder beeld zien.

Het klopt dat oudere werknemers minder vooruitgang boeken in trainingen, zegt hij. Maar daar staat tegenover dat zij graag anderen helpen, betrokken, loyaal en bevlogen zijn en vertrouwen hebben in de organisaties. Het is, kortom, te vroeg om ze af te schrijven.

Loopbaanplanning

Preekt Paauwe, zelf 64 jaar, daarmee voor eigen parochie? Nee, benadrukt hij. Oudere werknemers zijn veel waardevoller voor een organisatie dan vaak wordt gedacht. En toch wordt er vanuit cao-onderhandelingen steeds vaker ingezet op de zogenaamde ontziemaatregelen, zoals extra verlof, deeltijdpensioen, taakverlichting en vrijstelling van overwerken.

Terwijl er volgens Paauwe vooral behoefte is aan training, loopbaanplanning, aangepaste arbeidsomstandigheden en betrokkenheid in besluitvorming. Hij richt tot slot een paar opzwepende woorden aan de zaal. “Jongens, we mogen door tot zeventig jaar. Dat is toch fantastisch? Hoe lang moet je nog, vragen mensen steeds. Nee, hoe lang mag je nog is de juiste vraag. Denk in alternatieven en benut de positieve eigenschappen van de verschillende generaties. Want dat we met elkaar langer door mogen, dat staat vast.”


 

Erna Meijer is Head of Health Consulting binnen Willis Towers Watson. Met een integrale aanpak ondersteunt zij organisaties op het brede en complexe terrein van sociale zekerheid, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Zowel op het gebied van strategische keuzes en beleidsadvisering als projectmanagement en implementatie, inclusief hiermee samenhangende selectieprocessen van leveranciers en software oplossingen.

Categories: Health and Group Benefits, Nederlands | Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *